Nerezové hrnce v kuchyni nesmú chýbať

Nerezový riad má v našich domácnostiach pravdepodobne najširšie zastúpenie spomedzi všetkých typov riadov a už dávno nepatrí len do sektoru profesionálnej gastronómie. Pracovné dosky, elektrické spotrebiče, hrnce, ale aj servírovacie podnosy sa tešia veľkej obľube nielen pre ich nadčasový vzhľad a eleganciu, ale majú tiež množstvo ďalších výhod.

Nerez – keď sa krása snúbi s odolnosťou

Nerezový riad je v našich kuchyniach obľúbený pre svoju odolnosť, takmer neobmedzenú životnosť a jednoduchú údržbu. Aj po rokoch používania či pár škrabancoch stále dobre vyzerá a rovnako dobre funguje. Je tou najlepšou voľbou na varenie hneď po keramickom riade. Čím to je, že dokáže tak statočne odolávať zubu času a stále si zachovávať svoje vlastnosti?

nerezove-hrnce-do-kuchyne-una-otelo-sk

Nerezová oceľ je železná zliatina s obsahom chrómu (11 %) a ďalších siedmich prvkov periodickej sústavy. Práve chrómu vďačí za svoju odolnosť voči korózii a dlhú životnosť. Ďalším pridaným prvkom je nikel, ktorý len podporuje jej tvrdosť, odolnosť voči hrdzi a dokonalý lesk. Potravinárska oceľ má najčastejšie zastúpenie týchto prvkov v pomere 18/10 – stainless steel alebo inox, čo znamená 18 % chrómu a 10 % niklu. Toto značenie býva zvyčajne vytlačené na spodnej strane riadov a označuje životnosť a odolnosť riadu voči korózii. Veľkou prednosťou nerezových hrncov je tiež ich vysoká odolnosť voči soľným a alkalickým roztokom či organickým rozpúšťadlám. Tým, že neobsahuje olovo ani hliník, je z hľadiska zdravotnej neškodnosti jedinečnou voľbou na varenie, pečenie, fritovanie alebo dusenie.

Vrstvené nerezové hrnce ako vyššia forma dokonalosti

Treba povedať, že klasické nerezové hrnce nie sú tým najlepším vodičom tepla, preto sa na posilnenie ich vodivosti používa spevnené dno, kde je vrstva hliníka či medi zovretá medzi dve platne nerezovej ocele. Každá vrstva dna pridáva riadu na vodivosti, ale tiež na hmotnosti. Klasické nerezové hrnce bez vrstveného dna sú preto oveľa ľahšie, ale tiež náchylnejšie na poškodenie či deformáciu. Na rozdiel od nich sú však riady s trojitým dnom úspornejšie a varí sa v nich oveľa rovnomernejšie, teda aj profesionálnejšie. Optimálne využitie elektromagnetických vlastností železa, dlhá životnosť nerezovej ocele a vodivosť hliníka tak robia z nerezového riadu prvotriednych adeptov na varenie na plyne, elektrine či na indukcii. Moderná zrkadlová úprava povrchu hrncov už len zvýrazňuje ich dokonalý dizajn a čisté  línie.

trojvrstvove-dno-nerezovych-hrncov-una-otelo-sk

Nerezové hrnce nie sú na našom trhu žiadnou novinkou. Aj medzi nimi sa však nájdu veľké rozdiely v kvalite a v technológii ich výroby. Tie lacnejšie sú najvhodnejšou voľbou pre začínajúcich či občasných kuchárov bez väčších zručností, ale aj očakávaní. Ak však chcete variť ako profesionál, ekonomicky a rýchlo, mali by ste si poobzerať ponuku hrncov s trojitým dnom od značky Tramontina. Rovnomerné rozloženie teploty vo vnútri hrnca umožní rovnomernejšiu prípravu pokrmu a výsledkom vášho snaženia bude dokonalá chuť a jednoduchá príprava. A o to predsa pri varení ide!