Opálové sklo – urobí zo všedného výnimočné

Opálové sklo sa pre svoj jedinečný vzhľad a všestrannosť teší obľube na celom svete. Vyrába sa v niekoľkých farbách – snehobiele, svetloružové, modré alebo s nádychom zelenej. Je nepriehľadné, no so svojou schopnosťou odrážať svetlo sa radí medzi tie druhy skla, ktoré sú výnimočné nielen po stránke estetickej, ale tiež kvalitatívnej.

Ako vzniká opálové sklo?

Sklo už od pradávna patrí k materiálom, ktoré si našli svoje miesto takmer v každej oblasti nášho života. Kým v minulosti patrilo skôr k luxusným materiálom vyšších vrstiev, dnes sa s ním stretávame takmer na každom kroku. Má množstvo podôb, farieb či prevedení, ktoré súvisia nielen s rôznym zastúpením zložiek použitých pri jeho výrobe, ale tiež s jeho finálnym opracovaním.

Čomu sklo však vďačí za svoju farebnú pestrosť? Samotné farbenie skla prebieha už počas tavenia v peci. Farbiace zložky, väčšinou oxidy, dokážu dodať sklu množstvo odtieňov a farieb. Farba skla je, samozrejme, závislá aj od jeho základného zloženia, no kombináciou s jednotlivými prvkami našej periodickej tabuľky sa môžeme dopracovať k pestrej a neopakovateľnej farbenej rozmanitosti. Mliečnu bielu farbu opálového skla má na svedomí fosfor. Efekt zakalenia však môže vytvárať tiež kremičitý piesok, vápenec, dolomit či kostná múčka. V závislosti od technológie výroby tak vytvára opálové sklo rôzne stupne zakalenia, a tým dostáva do vienka okrem unikátneho vzhľadu aj množstvo iných, veľmi užitočných vlastností.

jedálenský-servis-la-opala-otelo-sk

Opálové sklo v našich životoch

Pre svoj podmanivý vzhľad, vysokú mechanickú a tepelnú stálosť, hygienickú neškodnosť a odolnosť voči nárazom si opálové sklo našlo uplatnenie najmä v oblasti stolovania. Jedálenské servisy, šálky a podšálky, misy alebo podnosy z opálového skla sú neoddeliteľnou súčasťou nášho denného, ale tiež slávnostného stolovania. So svojím úžasným dizajnom a zdobené maľbami od výmyslu sveta dokážu urobiť z každej príležitosti jedinečný zážitok. Množstvo výrobcov na celom svete si dáva záležať na tom, aby dodalo tomuto na prvý pohľad jednoduchému materiálu punc originality a jedinečnosti.

La Opala - hviezda na trhu s opálovým sklom

Medzi popredných výrobcov produktov z opálového skla jednoznačne patrí indická spoločnosť La Opala, ktorá pôsobí na trhu už od roku 1988. Počas svojej existencie si vyslúžila renomé priekopníka vo výrobe opálového skla. Nevtieravý dizajn jej výrobkov a široké produktové portfólio si našlo množstvo priaznivcov nielen na indickom trhu, ale teší sa veľkej obľube aj v krajinách ako USA, Veľká Británia, Francúzsko, Turecko, Stredný východ či Juhovýchodná Ázia. Neustálym zdokonaľovaním výrobných technológií a procesov sa výrobky z opálového skla tejto indickej spoločnosti radia medzi špičku vo svojej triede. Napredovanie a plodná spolupráca so špičkovými odborníkmi na výrobu skla priniesla svoje ovocie aj v tejto oblasti. Jej kryštálové sklo sa stalo tým najdokonalejším a najjemnejším, čím sa spoločnosti otvorili dvere na významných zahraničných trhoch. Nejde teda nespomenúť rok 2007, ktorý sa považuje za zrod jej spolupráce s luxusnou nemeckou značkou Rosenthal. Výnimočnosť tejto indickej spoločnosti však spočíva aj v jej prístupe k zdraviu a bezpečnosti pri práci, no najmä vo vzťahu k problematike ochrany životného prostredia. Environmentálna politika spoločnosti nezostala nepovšimnutá a La Opala bola od svojich počiatkov oceňovaná za svoj prístup v oblasti ochrany životného prostredia, ako aj celkový hospodársky prínos indickej ekonomike. Mýtus, ktorý v našom povedomí zanechali nekorektní výrobcovia z ázijských krajín, tak spoločnosť La Opala dokázala veľmi grandiózne a s ľahkosťou zboriť. 

taniere-a-pohare-značky-la-opala

V čom spočíva kvalita opálového skla?

Materiálové vlastnosti a špeciálne technologické postupy použité pri výrobe opálového skla mu dávajú predpoklady na široké uplatnenie v oblasti stolovania. Opálové sklo má veľmi dobrú teplotnú stabilitu, preto je vhodné tak na použitie do mikrovlnnej rúry, ako aj do umývačky riadu či dokonca do mrazničky. Vysoká odolnosť voči nárazom a mechanickému poškodeniu ho robí veľmi obľúbeným pri každodennom stolovaní a používaní. Výhodou je, že ak by sa aj vplyvom prudkej zmeny teploty poškodila štruktúra skla, rozletí sa na množstvo malých kúskov, čím sa minimalizuje riziko úrazu pre jeho užívateľa. Treba ešte povedať, že dokonale hladká štruktúra povrchu predmetov z opálového skla nedáva mikróbom či nečistote takmer žiadnu šancu, čím sa riad stáva maximálne hygienickým a trvácnym.

Opálové sklo je vo svojej jednoduchosti  a elegancii skutočnou hviezdou na našich stoloch. Je nádherné, nadčasové a má moc zmeniť aj tú najjednoduchšiu tabuľu na pôžitok všetkých zmyslov.