Vhodne zvolený podnos – dokonalý zážitok zo stolovania

Dobré jedlo sa prezentuje nielen lahodnou chuťou či príjemnou vôňou, ale tiež lákavým vzhľadom. No a vzhľad môžeme zase docieliť zaujímavým servírovaním či už priamo na tanieri, alebo na servírovacom podnose. A keďže podnosy zohrávajú v modernom stolovaní veľmi významnú úlohu, povedzme si, ako zvoliť ten správny.

Na veľkosti záleží!

Nevzhľadné plastové podnosy pri stolovaní moderného človeka už dávno upadli do zabudnutia. Súčasné trendy prajú materiálom, ktoré svojím dizajnom, odolnosťou a jednoduchou údržbou prevyšujú požiadavky, ktoré sú na stolovanie kladené. Okrem čistoty skla či prirodzenosti dreva je to práve nerezová oceľ, ktorá vládne svetu podnosov. Pri servírovaní, či už formálnom, alebo neformálnom,  podnosy nevyhnutnosťou. A preto je potrebné dbať na to, aby ich veľkosť, tvar či hĺbka boli prispôsobené druhu, ale aj množstvu jedla, ktoré na nich servírujeme.

 

podnos-s-poklopom-tramontina-ciclo-otelo-sk (1)

V zásade platí, že predjedlá, zákusky či šaláty servírujeme na plytších podnosoch. To isté platí aj pri studených misách. V každom prípade však treba zvoliť dostatočnú veľkosť podnosu, aby jedlo, ktoré na ňom servírujeme, dostatočne vyniklo a dalo sa vkusne naaranžovať. Pri servírovaní teplých pokrmov, omáčok alebo aj syrov je lepšie zvoliť hlbší podnos s poklopom. Ten jednak zabezpečí dostatočný tepelný komfort pokrmu, a tiež zabráni osychaniu či znehodnoteniu jedla. Pre komfortné stolovanie je potrebné zabezpečiť tiež dostatočný priestor, aby stôl po rozložení riadu nevyzeral prepchato a stiesnene. Ak je priestor práve to, čo nemáme, vhodnou alternatívou by mohlo byť použitie poschodových podnosov, ktoré pôsobia navyše veľmi luxusne a vkusne.

Nerezové podnosy – elegancia ruka v ruke s ich praktickou stránkou

Nerez je ako materiál veľmi tvárny, estetický a spĺňa aj tie najprísnejšie hygienické požiadavky. Práve preto je s takou obľubou používaný v gastronómii vo forme pracovných dosiek, riadov či servírovacích podnosov. Použitie podnosov pri stolovaní sa odvíja od ich veľkosti, tvarov a prevedenia. Na tých najmenších si svoje miesto nájdu dochucovadlá či soľ. Servírovanie nápojov bude oveľa praktickejšie na podnosoch s vyvýšenými okrajmi alebo rukoväťami pre lepšie uchopenie. Plytké podnosy bez poklopu rôznych tvarov veľmi dobre poslúžia na servírovanie zákuskov či slaných chuťoviek. A raňajky do postele budú tým najlepším začiatkom dňa, ak ich dostaneme v rustikálnom podaní na drevenom podnose alebo na dizajnovom nerezovom pre tých, ktorí ocenia skôr modernú eleganciu.

Servírovacie podnosy nie sú len súčasťou kuchynských potrieb na stolovanie. Sú tým, čo robí našu sviatočnú, ale tiež bežnú každodennú tabuľu takou výnimočnou.