Malý sprievodca labyrintom kuchynských nožov

Tiež sa vám pri pohľade na zručných kuchárov zdá byť varenie úplnou hračkou? S akou ľahkosťou a zručnosťou dokážu krájať, sekať a vykosťovať, akoby to bolo niečo celkom prirodzené. Áno, zručnosť je niečo, k čomu sa rokmi dopracovali, ale základom je mať kvalitné a ostré nože, ktoré dobre sadnú do ruky. A majstrom môže byť každý!

Podľa čoho spoznáme kvalitný nôž?

Vybrať si ten správny a kvalitný kuchynský nôž môže dať dosť zabrať. Najmä tým z nás, ktorí na väčšinu činností v kuchyni používajú stále len jeden. Tak sa teda pozrime, s akými nožmi sa pri kúpe môžeme stretnúť. Z hľadiska materiálu čepele sú najčastejšie používanými nožmi oceľové keramické. Čoraz väčšej popularite sa však tešia aj japonské nože, ktoré majú širokú ostrú čepeľ a sú dokonale vyvážené. Medzi menej používané nože v radoch širokej laickej verejnosti by sme mohli zaradiť nože titánové damaškové. Hoci ich kvalita je neodškriepiteľná, pomerne vysoká cena môže pri kúpe mnohých odradiť.

kuchynsky-noz-tramontina-polywood-otelo-sk

A teraz sa pozrime, aké vlastnosti by mal mať kvalitný nôž. Okrem ostrej a odolnej čepele je to hlavne vyváženosť, hmotnosť, ergonómia a v neposlednom rade aj pečať výrobcu. A podľa čoho zistíme, aký tvrdý a odolný je náš oceľový nôž? Oceľ je zliatina železa s uhlíkom. S rastúcim obsahom uhlíka rastie aj tvrdosť ocele. Za kvalitný kuchynský nôž sa podľa Rockwellovej stupnice tvrdosti HRC považuje taký, ktorého tvrdosť sa pohybuje na úrovni od 55 do 58HRC. Bežne predávané nože v obchodných reťazcoch majú tvrdosť cca 45HRC, takže nečudujme sa, že ich čepeľ toho veľa nevydrží.

noz-na-pecivo-20cm-tramontina-dynamic-image-otelo-sk

Nemusíme byť majstrami kuchárskeho umenia, ale niekoľko základných druhov nožov by v našom inventári malo určite mať svoje zastúpenie.

Kuchársky nôž – asi najbežnejší a najobľúbenejší typ noža vhodný na krájanie a sekanie.

Santoku – stále obľúbenejší všestranný japonský nôž, ktorého čepeľ má rovnú ostrú hranu. S takýmto nožom dokáže nakrájať veľmi tenké plátky naozaj každý!

Nôž na steak - uľahčí servírovanie a samotnú konzumáciu steakov.

Vykosťovací nôž - na precízne opracovanie a vykostenie každého druhu mäsa.

Nôž na pečivo – má vrúbkované ostrie, ktoré dokáže nakrájať aj mäkký chlieb a pečivo na krásne tenké plátky.

Nôž na ovocie a zeleninu – malý nôž s úzkou rovnou čepeľou na krájanie rôznych druhov zeleniny.

Nôž na rajčiny - špeciálne nože určené na precízne krájanie rajčín.

Nôž na syr – veľmi obľúbený nôž s otvormi v čepeli, vďaka ktorým sa syr pri krájaní nelepí.

Univerzálne nože – menšie nože určené na všestranné použitie v kuchyni.

set-nozov-so-stojanom-tramontina-polywood-otelo-sk

Toto je len niekoľko druhov nožov, ktoré v našich kuchyniach nájdeme najčastejšie. Samozrejme, okrem nich sú tu ešte nože filetovacie, nože na šunku či na maslo. Avšak na to, aby sme si prípravu jedla vychutnali, nám celkom postačí, ak si zaobstaráme poriadny veľký a menší kuchársky nôž, nôž na chlieb a niekoľko univerzálnych nožov rôznych veľkostí. Ak sa v našej kuchynskej výbave nájde miesto aj pre japonský nôž Santoku, môžeme sa smelo zaradiť medzi profesionálnych amatérov vo varení.