Grilujte chutne a bez výčitiek

Grilovanie bez výhrad patrí k jednému z najchutnejších spôsobov prípravy jedla a navyše je aj zdravý, Teda ak práve neplánujete grilovať klobásy či slaninu.  Chutné steaky, ryby, halloumi syr alebo oštiepok s brusnicovou omáčkou či len grilovaná zelenina priamo z vašej záhradky, to všetko viete na letnej párty pripraviť vašej rodine a priateľom na grile na drevené uhlie. Grilovanie patrí medzi najobľúbenejšie prípravy jedla. Možno práve preto, že ho zvládnu aj začiatočníci. Na prípravu vám postačí naozaj len pár nástrojov. Napr. lopatka na uhlie, kutáč na jeho prehrabávanie a pri príprave samotného jedla kliešte na otáčanie, vidlica, štetec na potieranie mäsa. Vďačným pomocníkom sú obruče na gril a ihly, na ktorých viete pripraviť aj väčšie kusy mäsa. 


 

Grily na drevené uhlie značky Tramontina so sebou prinášajú plno výhod. Sú už klasikou medzi grilovacími zariadeniami. V našej ponuke nájdete napr. gril so smaltovaným oceľovým telom a poklopom, teplomerom, a roštom z nehrdzavejúcej ocele. Z tej sú vyrobené aj nožičky grilu. Skúsený grilmajster vám potvrdí, že jedlo pripravené pomocou grilu na drevené uhlie ohúri svojou lahodnosťou a šťavnatosťou. Ako už z názvu vyplýva ako palivo sa používa drevené uhlie alebo brikety, vďaka čomu má jedlo typickú grilovanú chuť.    

                

Pri grilovaní ľudia robia viacero chýb a jednu z nich robíte dozaista aj vy. Veď len ten, kto nič nerobí, nič nepokazí. Preto vám prinášame zopár rád, ako týmto chybám môžete predísť.

  1. Nezanedbajte prípravu príslušenstva a jedla – nachystajte si všetko dopredu, aby ste počas grilovania nemuseli nikam odbiehať. Grilovacie náradie a príbory, nakrájané mäso a zelenina spolu s omáčkami, všetko si pripravte a do grilovania sa pustite až potom.
  2. Nečistite gril tesne pred grilovaním - môže to byť dôvodom,  prečo nestihnete všetko pripraviť a vaši hostia budú sedieť za stolom hladní, kým vy budete ešte len čistiť gril. Vyčistite ho vždy po grilovačke.
  3. Nedostatočne rozohriaty gril - grily na drevené uhlie potrebujú na rozohriatie aspoň  20-30 minút. Nenechajte ho však rozhorúčiť príliš, pretože vaše jedlo spálite zvonka a vo vnútri zostane surové.
  4. Dlhé grilovanie – správne ugrilovať hovädzí steak, tak aby bol rare alebo medium si vyžaduje dávku skúsenosti. Kým sa to naučíte, pokazíte ich viac než dosť. Inak to nie je ani s burgrami či rebierkami a v podstate so všetkým mäsom, ktoré na gril dáte. Veľkosť porcie mäsa, jeho hrúbka a čas prípravy, sú veľmi podstatné faktory, na ktoré treba dbať.
  5. Otváranie grilu – každým otvorením poklopu na grile uniká nahromadené teplo a čas prípravy sa predlžuje.   

Pri grilovaní nad teplotu 100°C nie je problémom jedlo spáliť. Takéto mäso či ryba obsahuje zdraviu škodlivé karcinogénne látky, preto jedlo počas grilovania neustále otáčajte.    

                                                                                                                                                                                                  

V našej ponuke nájdete od značky Tramontina nerezové grily, obruče a ihly a iné grilovacie príslušenstvo, ktoré už onedlho doplníme o ďalšie štýlové pomôcky, s pomocou ktorých budú vaše grilované špeciality ešte chutnejšie.