Valentín sa blíži! Máme pre vás tip na netradičný darček

Hovorí sa, že láska ide cez žalúdok, a pravdepodobne bude na tomto tvrdení veľký kus pravdy. Na prípravu kvalitného jedla však treba okrem chuti a fantázie aj trochu kvalitnejšie hrnce. A keďže máme onedlho sviatok sv. Valentína, možno by aj s láskou darovaný liatinový hrniec, wok či panvica vyvážili večeru v drahej reštaurácii či veľkolepú kyticu ruží. Nuž, páni, dovoľte nám inšpirovať vás.

Prečo práve liatina?

Varenie je pre mnohých spôsob, ako po namáhavom pracovnom dni zrelaxovať a prísť na celkom iné myšlienky. Treba však podotknúť, že varenie (najmä počas pracovného týždňa) nemusí zákonite znamenať hodiny strávené za sporákom či zložitú prípravu jedál. Avšak len veľmi ťažko sa dá pripravovať kvalitné jedlo v nekvalitnom kuchynskom riade. My by sme vám chceli predstaviť jeden z najkvalitnejších materiálov na prípravu jedál – liatinu. Liatinu by sme mohli laicky zadefinovať ako zliatinu železa s uhlíkom a prísadou ďalších sprievodných prvkov, ako je mangán, fosfor, kremík alebo síra. Jej kvalita a druhové delenie sú ovplyvnené viacerými činiteľmi, ako je spôsob kryštalizácie alebo prítomnosť prídavných legovacích prvkov. Tieto procesy následne určujú jej využitie v praxi.

liatinové-hrnce-a-panvice-tramontina-trento-otelo-sk

Liatinové hrnce je možné použiť na všetky typy sporákov – plynový, elektrický aj indukčný a veľkou výhodou je tiež fakt, že okrem varenia v nich môžete svoje pokrmy aj piecť. Čo je však pri varení v liatinových hrncoch najpodstatnejšie, je kvalita varenia. Tým, že sa teplo v liatinových hrncoch rovnomerne rozloží po celej ich ploche, sa aj pokrmy uvaria rýchlejšie, rovnomernejšie a, samozrejme, aj zdravšie. A to je presne to, čo si pod zdravou prípravou jedál predstavujeme.

Benefity varenia v liatinovom hrnci

Liatinové riady, či už hrnce, panvice, alebo aj woky, prinášajú svojim užívateľom nesporne množstvo výhod a benefitov, z pohľadu zdravia aj peňaženky. Liatina je prírodný materiál, je netoxická, a preto varenie v takýchto riadoch je z hľadiska kvality prípravy jedla jedným z najprirodzenejších a najzdravších. Keďže predsa len ide o kov, ktorý je ťažký a vodivý, dokážu liatinové hrnce udržať a rozložiť teplo oveľa efektívnejšie ako ktorýkoľvek iný materiál. Tento fakt oceníte tak pri dlhom a pomalom varení, ako aj pri príprave na vysokých teplotách. Napríklad taký steak pripravený na liatinovej panvici bude dokonalý!

Ďalším veľkým plusom liatinových riadov je ich vysoká trvácnosť a z toho vyplývajúca dlhá životnosť. Kvalitné liatinové hrnce či panvice vydržia roky a je úplne normálne, že v tom vašom bude po rokoch variť aj vaša dcéra alebo syn. Takže takáto investícia určite patrí do skupiny tých ekonomických.

liatinova-rajnica-28cm-tramontina-trento-image-otelo-sk

A keď sa už točíme okolo ekonomiky, pozrime sa aj na cenu liatinového riadu. V porovnaní s inými, veľmi kvalitnými materiálmi, je ich cena stále veľmi priaznivá. Napríklad kvalitný nerezový hrniec je v oveľa vyššej cenovej kategórii ako ten liatinový.

V neposlednom rade tu máme aj zdravotný benefit. Varenie v liatinových hrncoch je z dlhodobého hľadiska podstatne zdravšie ako napríklad varenie v hliníkových či teflonových riadoch. Tu sa totiž pri varení neuvoľňujú žiadne toxické látky a výpary, a to ani pri vysokých teplotách.

Liatina je vo svojej podstate tradičným materiálom na výrobu hrncov či panvíc. V súčasnej dobe má elegantnejší dizajn ako kedysi a iste aj kvalitnejšie zloženie, no ako jeden z mála prírodných materiálov je rokmi a generáciami skúšaný a používaný. Doprajte svojej priateľke, manželke či milenke okúsiť chuť profesionálneho varenia v kvalitných, krásnych a nadčasových liatinových hrncoch. Možno je čas vymeniť pominuteľnú krásu ruží za dlhotrvajúci zážitok z varenia v takmer nezničiteľných a trvácnych liatinových hrncoch.