Tlakové hrnce pre rýchlejšie a efektívnejšie varenie

Poznali ho už naše staré mamy a jeho benefity dokážu oceniť všetci milovníci rýchleho varenia, ale tiež skúsení kuchári a šéfkuchári. Tlakový hrniec od svojich začiatkov prešiel dlhú cestu inovácií a technologických zlepšení. Dnes je vyzbrojený systémom bezpečnostných poistiek a ventilov pre kontrolované vypúšťanie pary pri a po varení a kvalitné materiály použité pri jeho výrobe majú nielen dlhú životnosť, ale tiež vysokú pevnosť a odolnosť voči tlaku.

Historické okienko

Tlakový hrniec je vynálezom francúzskeho fyzika a matematika Denisa Papina. Dodnes sa v niektorých regiónoch používa pre tlakový hrniec aj pomenovanie papiňák. Od roku 1679, keď vynález uzrel svetlo sveta, však prešiel mnohými zmenami a vylepšeniami. Avšak základná myšlienka zostala zachovaná. Princípom Papinovho hrnca bola tesná pokrievka, ktorá spôsobila v hrnci vyšší tlak a voda tak skôr zovrela. Aby pokrievku vysoký tlak pary nenadvihoval, namontoval na ňu Papin poistný ventil, ktorý mal za úlohu tlak regulovať. Jeho vynález bol však vo svojich počiatkoch veľmi nestabilný a nebezpečný zároveň. Prešlo veľa rokov, kým jeho konečná a vylepšená verzia nadobudla podobu, s akou sa stretávame pri varení dnes.

tlakové-hrnce-otelo-sk

Ako tlakový hrniec funguje?

Už vieme, že princípom fungovania tlakového hrnca je práve vysoký tlak v jeho vnútri. Vysoký tlak v hrnci spôsobuje tesne priliehajúca pokrievka s poistným ventilom na únik pary. Para vnútri hrnca sa so zvyšujúcou teplotou hromadí a v uzavretom hrnci zvyšuje tlak, ktorý je vyšší ako vonkajší atmosférický tlak. Vďaka nemu je možné dosiahnuť teplotu varenia až na úrovni 120 – 130 °C. Len pre zaujímavosť, teplota pri varení v bežnom hrnci dosahuje hodnoty 95 – 100 °C. Výhodou varenia v tlakovom hrnci je tiež fakt, že dostať sa z 0 na teplotu bodu varu trvá naozaj veľmi krátko.

Tlakové hrnce sú vyhotovené z vysokokvalitných materiálov, väčšinou z nehrdzavejúcej ocele. Nerez je materiál, ktorý dobre vedie teplo, je odolný, a čo je pre prípravu pokrmov dôležité, nenasáva pachy a pigmentácie. Hrubé sendvičové dno /oceľ – hliník – oceľ/ veľmi dobre rozvádza teplo a vďaka medzivrstve hliníka udržuje stálu teplotu pri varení. Hliník nie je vhodný pre priamy styk s potravinami, ale ako súčasť sendvičového dna hrncov je neodmysliteľný.

Niekoľko benefitov varenia v tlakovom hrnci

Varenie v tlakovom hrnci má oveľa viac výhod ako nevýhod. V prvom rade je to určite nemalá úspora času pri varení. Tým, že sa jedlo uvarí rýchlejšie než v bežnom hrnci, však šetríme nielen čas, ale tiež energie. Práve otázka úspory energií začína v našich domácnostiach rezonovať stále viac. Úsporné spotrebiče, žiarovky či dokonca smart domácnosť so všetkými tými inteligentnými prvkami tak do svojho kruhu iste prijmú aj kvalitný tlakový hrniec.

Nesmieme zabudnúť ani na ďalšie veľké plus varenia v tlakových hrncoch. Tým, že sa pokrmy varia rýchlo a intenzívne, zachovávajú si viac nielen po stránke výživovej hodnoty, ale najmä po chuťovej stránke. Jedlo je tak výraznejšej chuti a vône, pretože nič z toho sa nemá kam odpariť a všetko zostáva pevne utesnené pod pokrievkou hrnca.

tlakovy-hrniec-magefesa-practica-plus-image-otelo-sk

Dôležité funkcie, ktoré by mal tlakový hrniec mať

Varenie na indukcii či na plyne je podmienené dnom, akým je tlakový hrniec vybavený. Väčšina výrobcov sa snaží hrnce vybaviť univerzálnym dnom, ktoré je vhodné na každý typ ohrevu.

Čim viac ventilov na uvoľnenie pary a bezpečnostných prvkov hrniec má, tým je bezpečnejší. Pracovný/vypúšťací ventil, poistka proti otvoreniu či poistka proti pretlakovaniu – každý z týchto prvkov sa stará o to, aby bolo varenie rýchle, efektívne, ale hlavne bezpečné.

Časovač je jedným z tých prvkov tlakového hrnca, ktorý nijako zásadne neovplyvňuje jeho chod, avšak z hľadiska pohodlia a ešte vyššej úspory je veľmi vítaným doplnkom tlakových hrncov. Po zaznení signálu sa elektrický tlakový hrniec vypne sám, klasický je nutné vypnúť manuálne.

Jednoduché otváranie a zatváranie hrnca je možno otázkou komfortu, ale pri výbere hrnca zohráva pomerne dôležitú úlohu. Tlakové hrnce môžu mať tri typy zatvárania: pákové, bajonetové a zacvakávacie. Hoci sú všetky typy bezpečné, v komforte predsa len vyhrávajú nacvakávacie veká na hrnce.

Na niektorých tlakových hrncoch je možnosť voľby tlaku – teda intenzita tlaku a teplota varenia. Počas varenia sa tlak v hrnci pohybuje v rozmedzí od 280 – 300 kPa.

Moderné tlakové hrnce už nie sú strašiaci, ktorých sa treba obávať. Ich vyhotovenie, materiály a bezpečnostné prvky sú zárukou efektívnej prípravy pokrmov s využitím minimálneho množstva energie a času. Jednoducho stvorené pre súčasného zaneprázdneného človeka.