Čo by bolo varenie bez kvalitného kuchynského náradia

Pre niekoho vášeň, pre iného forma odreagovania, no pre mnohých len nutnosť a nemilá povinnosť. Aj takýto môže byť pohľad na varenie širokého spektra ľudí. Avšak nie je varenie ako varenie. Často stačí lákavá a priestranná kuchyňa, nové hrnce či kvalitné vybavenie a z povinnosti sa razom stane obľúbená činnosť.

Nápadité recepty potrebujú slušnú kuchynskú výbavu

Uvariť dobré a chutné jedlo je otázkou tých správnych ingrediencií, štipky talentu a tej správnej kuchynskej výbavy. Nie sú to však len hrnce či panvice, bez ktorých by príprava pokrmu bola takmer nemožná. Aj drobnosti, a na prvý pohľad možno zbytočnosti, nám dokážu varenie celkom slušne spríjemniť a hlavne zjednodušiť. Je predsa rozdiel čistiť zemiaky či zeleninu pomocou noža alebo pomocou škrabky. A pri obracaní horúcich kúskov zeleniny či mäska je obracačka takmer nutnosťou, ak si nechceme spôsobiť popáleniny či neporiadok na sporáku.

kuchynská-obracačka-otelo-sk

Nie je to však len varenie, ktorému vhodné kuchynské náradie dodá na profesionalite. Pekári či cukrári by bez cukrárenských špachtlí a stierok len ťažko vykúzlili také pôsobivé, často až umelecké diela. To správne kuchynské náradie tak nie je len každodennou nutnosťou pri príprave pokrmov, ale je tiež odrazom talentu a kreativity domácej panej či domáceho pána. 

Základom je materiál kuchynského náradia

Oblasť gastronómie je pri výbere materiálov asi tou najnáročnejšou. Nejde len o hygienicky neškodné či ľahko udržateľné materiály. Pri príprave jedla je dôležitá ich mechanická či tepelná odolnosť, nenasiakavosť a čistý a elegantný dizajn. Veď kto by chcel variť s kuchynským náradím, ktoré by síce bolo vysoko kvalitné, ale už pri pohľade na jeho tvar či farbu by nás veľmi rýchlo prešla chuť na jedlo? Ak teda chceme, aby kuchynské náradie bolo krásne aj kvalitné zároveň, mali by sme siahať po materiáloch, akými sú nehrdzavejúca oceľ či nylon. Práve tieto materiály dokážu odolávať vysokým teplotám a mechanickému namáhaniu bez toho, aby to na nich zanechalo viditeľné poškodenie. Navyše sú natoľko tvrdé a pevné, že ani pri dlhodobom používaní nenasakujú vône či farby pokrmov.

kuchynská-naberačka-otelo-sk

Dôležitá je tiež otázka bezpečnosti pri varení, v ktorej významnú úlohu zohráva práve vhodné a kvalitné kuchynské náradie. Vysoké teploty pokrmov, priamy oheň či horúci olej sú presne tým, čo pre nás pri varení predstavuje asi najvyššie riziko úrazu. Dostatočne dlhé náradie s rukoväťou, ktorá nevedie teplo, tak môže byť tým najideálnejším spôsobom, ako predísť popáleninám.

Podávať profesionálne výkony vo svojej kuchyni dnes môže každý. V tomto smere nie sme limitovaní takmer ničím. Pravda však je, že v krásnej a dobre vybavenej kuchyni sa tvorí určite lepšie.