Lovecký nôž – výsada silného muža

Lovecký nôž bol odpradávna akýmsi symbolom mužnosti a bojovnosti. V dnešných časoch už muži nemusia loviť ani sa brániť, nože však zo svojej výbavy celkom nevypustili. Aj napriek modernej dobe si lovecké nože stále nachádzajú svoje miesto u poľovníkov, rybárov či ako súčasť skautskej výbavy na kempovanie.

Za mužným dizajnom stojí prvotriedna kvalita

Lovecké nože, tak ako väčšina iných kvalitných nožov, sú vyrábané z prvotriednej ocele. Čepeľ je však pevnejšia a robustnejšia ako v prípade kuchynských nožov. Rukoväť je ergonomicky tvarovaná, pohodlná a s čepeľou je spojená nitmi či iným pevným spôsobom alebo priamo zaliata, ak ide o gumovú či polymérovú. Pri drahších modeloch však nie je žiadnou výnimkou stretnúť sa s rukoväťami zo vzácnych driev, parohov, kostí či dokonca kože. Z dôvodu bezpečnosti je medzi čepeľou a rukoväťou vložený doraz, ktorý bráni skĺznutiu ruky na ostrie. 

Líšiť sa môžu nielen veľkosťou, tvarom a typom čepele, ale tiež spôsobom použitia. Kým nože s pevnou čepeľou sú pevnejšie a robustnejšie, pre svojho majiteľa sú skôr osobnou záležitosťou. Vďaka svojmu vzhľadu a prepracovanosti detailov sú symbolom muža ako lovca. Na druhej strane sú tu nože so zatváracou čepeľou, ktoré bývajú väčšinou menšie a ľahšie, ale považujú sa za bezpečnejšie. Vhodné sú skôr na turistické účely, pretože sa ľahšie prenášajú a schovávajú. Lovecké nože sú určené v prvom rade na rezanie, preto má ich čepeľ zvyčajne ostrú jednu hranu. 

noz-na-ryby-12,5cm-tramontina-outdoor-image-otelo-sk (1)

Zaujímavosti o loveckých nožoch

Niektorí výrobcovia si pri výrobe loveckých nožov dávajú skutočne záležať a okrem vysokých kvalitatívnych parametrov ich výrobkov sú mnohé doslova jedinečnými a unikátnymi kúskami. Pre zachovanie čo najdlhšej ostrosti čepele je ostrie nožov spracovávané ultrazvukovou metódou a povrch je ešte legovaný vrstvou na báze titánu. Tento proces je zárukou toho, že nôž si aj v náročných podmienkach zachováva svoju vysokú ostrosť a nepoškodí sa. Prím vo výrobe tých najkvalitnejších loveckých nožov hrajú ruskí výrobcovia, ale sú to tiež americké, japonské, nórske a švédske nože, ktoré svojou kvalitou nijak nezaostávajú za špičkou v tejto oblasti. 

Na záver treba podotknúť, že lovecký nôž by nemal byť len tak pohodený hocikde. Po skončení používania ho treba očistiť, umyť a poriadne vysušiť a vložiť späť do puzdra na bezpečné miesto mimo dosahu detí. Pokiaľ ide o väčší poľovnícky nôž, pred dlhšou lovnou prestávkou treba čepeľ naolejovať alebo navoskovať a rukoväť natrieť ľanovým olejom. Zabráni sa tak jeho prípadnému hrdzaveniu a praskaniu rukoväte. 

Kvalitný lovecký nôž však nemusí byť výsadne určený na lovecké účely. Jeho pevnosť a ostrosť oceníme na každej záhradnej párty alebo bežnom používaní v kuchyni či na chate.

 lovecky-noz-15cm-sportovy-tramontina-outdoor-image-otelo-sk