Keď je krájanie zážitkom

Ak niekto rád a často varí, vie, že príprava surovín na pokrm býva často namáhavejšia a zdĺhavejšia ako samotné varenie. No netreba byť kuchárom alebo mäsiarom, aby sme krájali ako profesionáli! Celkom postačí kvalitný profi nôž a príprava jedla bude zábavou, nie drinou.

Kvalita na prvom mieste

Aj varenie môže byť nočnou morou. Vie to každá gazdinka, ktorá sa unaví už len pri krájaní mäsa do guláša či na rezne. Kvalitný a dostatočne ostrý mäsiarsky nôž si však poradí nielen s mäsom, ale aj s chrupavkami či tenkými kostičkami. Jeho ostrie je natoľko pevné a rukoväť stabilná a nekĺzavá, že aj napriek tuhosti surovín bude krájanie úplnou hračkou. V čom teda tkvie kvalita profi mäsiarskych nožov? V prvom rade je to kvalitná a špeciálne spracovaná oceľ čepele, ktorá ich odlišuje od bežných kuchynských nožov. Kým tvrdosť bežných kuchynských nožov zo supermarketu sa pohybuje na úrovni 45-49 HRC, profi mäsiarske nože majú čepeľ tvrdú 57-59 HRC.

Treba však povedať, že tvrdosť tých najkvalitnejších japonských mäsiarskych nožov sa pohybuje až na hodnote 60 HRC. Pre dosiahnutie takej kvality ocele je potrebné jej špeciálne tepelné spracovanie – kalenie /zahrievanie čepele/ a potom následné ochladzovanie na teplotách hlboko pod bodom mrazu /-50 až -196  °C/. Za týmto tepelným procesom nasleduje temperovanie ocele, čím si čepeľ noža získa potrebnú pružnosť. Tá sa v konečnom dôsledku odrazí aj na dlhšej životnosti.

profi-noz-tramontina-otelo-sk (1)

Kvalitný profi nôž je vizitkou každého kuchára či mäsiara

Je to v prvom rade kvalita, ktorá robí z noža profesionálny mäsiarsky nôž. Vysoká ostrosť, hygienická neškodnosť, ergonomicky tvarovaná rukoväť a čepeľ, ktorá vydrží naozaj dlho. No tak, ako to býva aj pri iných povolaniach, aj v tomto prípade je prestížou profesionálnych mäsiarov či kuchárov mať svoj vlastný nôž. Je nad slnko jasné, že v tomto prípade sa siaha okrem kvality aj po dizajne či overenej značke. Medzi tie najkvalitnejšie mäsiarske profi nože už tradične patria nože švajčiarskej, nemeckej či americkej výroby. Na popredných priečkach v celosvetovom meradle kvality sa nachádza aj brazílska značka Tramontina. Ich nože nesú v sebe okrem kvality stojacej za každým týmto zvučným menom aj dlhú životnosť s vynaložením minimálneho úsilia na ich ostrenie, absolútnu hygienickú neškodnosť a vďaka pôsobivému dizajnu aj pohodlné používanie.

Samozrejme, že o takýto nôž sa treba aj náležite starať. V zásade platí, že profi mäsiarske /a v podstate žiadne/ nože nepatria do umývačky. Po práci je potrebné ich starostlivo umyť a vysušiť, prípadne vysterilizovať a uložiť na bezpečné miesto do puzdra, dreveného, magnetického alebo kovového držiaka či špeciálnej príborovej zásuvky. Nielen preto, že ich ostrá čepeľ by mohla ľahko poraniť, ale vzhľadom na svoje kvality si zaslúžia miesto, ktoré im právom patrí.